Cseh autópálya matrica

csehország autópálya matrica

Cseh e-matrica

Rendelje meg alul a cseh autópálya matricát.
Adja meg alább az autópálya matrica érvényességi idejének kezdetét.
* Azonnal elérhető

A 22:00 óráig beérkező rendelések esetén, a visszaigazolást reggel 6:00 óra körül kapja meg.

Cseh autópályamatrica vásárlás – E-matrica 2022 online fizetéssel

A Cseh Köztársaságot régóta a lenyűgöző sokszínűsége jellemzi. Lélegzetelállító természeti emlékművek és történelmi nagyvárosok, valamint modern infrastruktúra olvad egybe az egész országon átívelve.

Az autópályák és autóutak használata azonban csak útdíj megfizetése mellett lehetséges. Lényegtelen, hogy hosszabb tartózkodást tervez, vagy csak átutazik Csehországon: Alapvetően minden sofőrnek rendelkeznie kell cseh autópálya matricával.

Ú jabban ezt legalább az idegesítő matricák nélkül teheti meg, amelyeket a szélvédőre kellett ragasztani, hiszen az útdíj fizetési kötelezettséget most már a rendszámhoz kötik. A jövőben tehát elegendő az alábbi információ, ha cseh autópálya matrica vásárlást tervez:

A különböző típusú matricákkal és ismert kivételekkel kapcsolatos információt ezen az oldalon ismerheti meg. Mi tisztában vagyunk a helyi sajátosságokkal és szívesen megosztjuk Önnel tapasztalatunkat. Rendelje meg cseh autópálya matricáját itt és most!

Áttekintés: Csak néhány útszakasz létezik, amely díjmentesen használható, ezeket egy áthúzott szimbólum jelöli. Mindenhol máshol útdíj fizetési kötelezettség áll fenn. Hogy jobban lássa, miről van szó, vessen egy pillantást a cseh autópálya térképre.
 

 

A cseh autópálya matrica megreformálása

Quelle: Martin Tauchman via Wikipedia Commons

 

Online tervezi megvásárolni a cseh autópálya matricát? Biztosan emlékszik még azokra az időkre, amikor a matricát még egy, a szélvédőn kijelölt és jól látható helyre kellett felragasztani. Ez már rég elavult. A régi autópálya matrica ideje lejárt, amit amúgy is csak alig lehetett levakarni az üvegről, és már apró sérülések esetén is érvényességét vesztette.

A 2021 január 1-jén megreformált útdíj szabályzat hatályba lépése óta a szomszédos országban kizárólag az Elektronická Dálniční Známka, a – hivatalosan 10 napos, havi vagy éves időtartamra szóló - cseh e-matrica érvényes. Az egyes matricák érvényessége rendelésenként változó lehet. A korábban megvásárolt matricák azonban érvényességi idejük lejártáig használhatók.

Ne az autópálya matrica vásárláson spóroljon, ha nyaralni indul! Szabaduljon meg ettől a gondtól és vásárolja meg most a cseh autópálya matricát. 

Természetesen választhatja a hosszabb és bonyolultabb, díjmentes útszakaszt is, ha hajlandó lemondani néhány óra pihenésről a vezetés javára. Sok jármű nem birkózik meg az ország rossz állapotú, földes útjaival, és az utazási idő pillanatokon belül kétszer-háromszor akkorára nő, mint ahogy eredetileg tervezte, nem beszélve az ezzel járó idegeskedésről. Érdemesebb az autópályákon (Dálnice - D) és autóutakon (Rychlostní Silnice - R) közlekednie, amelyeken keresztül biztosan eljut oda, ahová szeretne.

További információt a témához, valamint minden, 2022-ban elkészült úttal kapcsolatos hírt a Cseh Autópálya cikkünkben talál.

Forrás: Miroslav Škopek via Pexels

Ezt a vásárlás előtt tudnia kell! 

Ha úgy döntött, hogy személygépkocsijával vagy egyéb gépjárművével igénybe veszi a díjköteles autópályákat vagy autóutakat, jobb, ha rendelkezik érvényes autópálya matricával. A bírság fizetése csak így kerülhető el. A rend őrei az útdíj fizetési kötelezettség elmulasztása esetén komoly összegű, gyakran 5-10 ezer cseh korona körüli bírságot szabhatnak ki, ami jelenleg kb. 70-150 ezer forintnak felel meg. A külföldi rendszám sem segít, a turistákat ugyanolyan szigorral büntetik, mint a helyieket.

Fontos: Régebben egy kis szerencsével még el lehetett kerülni a rendőrség jól észrevehető ellenőrzési pontjait, de az e-matrica bevezetésével ennek befellegzett. Ennek oka, hogy az úthálózatot kamerák szővik át, amelyek a közlekedési utak ellenőrzését szolgálják. Az erre a célra elhelyezett autópálya ellenőrző kapuk beazonosítják a rendszámot és ellenőrzik, hogy az szerepel-e az adatbankban. Ha észlelik, hogy érvényes matrica nélkül közlekedik, gyakran már a következő kijáratnál a járőr int, hogy álljon félre.

Gondoskodjon tehát időben arról, hogy érvényes autópálya matricája legyen, valamint tartsa be a helyi KRESZ szabályokat, hogy tartózkodása az országban zavartalan legyen.

Mely típusú gépjárművekre vonatkozik az útdíj fizetési kötelezettség?

Forrás: Wikimedia Commons

Hivatalosan minden olyan gépjármű esetén kötelező az autópálya matrica vásárlás, amely négykerekűnek minősül és egyidejűleg kevesebb, mint 3,5 tonna súllyal rendelkezik. A lakókocsi a személygépkocsi kategóriájába tartozik. A forgalomba helyezett utánfutók, valamint a motorbiciklik esetén mentesül a fizetési kötelezettség alól. Ezt a szabályt a felelős állami hivatal, az SFDI hozta. Tehát alapvetően minden személygépkocsi esetén szükséges a matrica vásárlása. A 3,5 tonnánál nehezebb gépjárművek és kamionok azonban a ténylegesen használt útszakasz alapján fizetik meg az útdíjat.

Kivétel: Azok a járművek, amelyek bizonyíthatóan alternatív meghajtással rendelkeznek, mentesülnek az útdíj fizetési kötelezettség alól. Ide tartoznak a hidrogén vagy az elektromos áram meghajtású járművek, valamint a Plug-in-Hybridek, amennyiben a kibocsátásuk bizonyíthatóan a meghatározott határértéken belül mozog.

Gépjárműve ebbe a kategóriába tartozik? Gratulálunk, ezzel mentesül az útdíj fizetési kötelezettség alól. De akkor sem indulhat csak úgy egyszerűen útnak, előbb ki kell töltenie és beadnia a megfelelő nyomtatványt a megfelelő hatósághoz. Ennek pontos menetét, valamint a megfelelő nyomtatványt hozzá online, a cseh weboldalon találja meg (magyar nyelven is elérhető).

 

Mennyi az útdíj összege 2022-ben?

Az autópálya matrica ára elsődlegesen attól függ, hogy milyen időtartamra vásárolja meg azt. Jelenleg három különböző típusú matrica kapható:

  • Piros: 10-napos autópálya matrica
  • Sárga: havi autópálya matrica
  • Zöld: éves autópálya matrica 

Elég egyszerű. A cseh állam kizárólag ezeket a matricákat tekinti érvényesnek. Ne higgyen a csalóknak, akik másról próbálják meggyőzni.

Ha az autópálya matrica vásárlását online tervezi, vegye figyelembe a cseh korona és a forint közötti váltási arányt. Az alapára a 10-napos matricának 310 Kč, a havi matrica ára 440 K,č az évesé pedig 1.500 Kč. Ha járműve földgáz- vagy biometánüzemű, az környezetvédelmi tarifának köszönhetően megtakaríthatja az összeg felét.

Összegségében tekintve a hitelesített értékesítési pontok az alábbi árakat számítják fel (megrendelését feljebb kezdeményezheti):

       
       
       
       

 

*A táblázat az e-matrica teljes árát tartalmazza, amelyet nálunk fizet.

Meddig érvényes az e-matrica?

Itt a név magáért beszél: Az e-matrica 10-napos, havi vagy éves érvényességű. A kezdő napot a vásárlás napja határozza meg. Az érvényesség az utolsó napon éjfélkor jár le. Azonban, mindhárom matrica esetén lehetőség nyílik arra, hogy a kezdési napot akár három hónappal későbbi időpontban határozza meg.

Az e-matrica bevezetését követően az éves matricát azonban már nem kötik naptári évhez, azt az év folyamán is meg lehet vásárolni. Ha például nyáron vásárol éves matricát, az nem januárban, hanem a következő év nyarán veszti csak érvényességét. Így nyaralása tervezésekor élvezheti az ebből adódó rugalmasságot.

Fontos: Kétség esetén vásárláskor kérjen értesítőt az érvényesség lejáratáról, így eleve elkerülhetők a félreértések. A híreinknek köszönhetően mindig naprakészen lehet a változásokat illetően is.

 

Cseh autópálya matrica vásárlás online néhány perc alatt

Most már tudja, melyik típusú autópálya matricára lesz szüksége és azt is, hogy mikor indul útnak? Tökéletes. Akkor ellenőrizze még egyszer gépjárművének forgalomba hozatali országát és jegyezze meg a rendszámot. Bizonyosodjon meg róla, hogy a rendszám helyes, hiszen az e-matrica érvényességét veszti helytelen rendszám esetén, függetlenül attól, hogy melyik típusú e-matricát vásárolja meg. Elméletileg tetszés szerint cserélheti járművét.

Minden további információt a megrendelés befejezésekor kap meg a visszaigazoló e-mailünkben, amelyiket az Ön által megadott címre küldünk. Profitáljon az online vásárlásból az oldalunkon és válasszon az exkluzív fizetési lehetőségek (PayPal, Sofort, bankkártya) között. Így stresszmentesen lépheti át a határt és teljes egészében kiélvezheti nyaralását. Sok utazó ugyanis nem tudja, hogy a kihelyezett önkiszolgáló automatáknál szintén csak kártyával lehet fizetni. Számukra nem marad más megoldás, mint olyan kutat keresni, amely hivatalosan értékesítheti a cseh autópálya matricát –ami nem gyakori.

0
Kosár
Rendelés összege: HUF 0
Tovább a pénztárhoz